Antynowotworowe leczo z papryki na zaparcia i depresję

Wegetariańskie leczo z papryki jest pełne kapsaicyny […]

Wegetariańskie leczo z papryki jest pełne kapsaicyny mającej działanie przeciwnowotworowe. Papryka zwiększa też poziom endorfin, a więc leczo to jest polecane dla osób z depresją lub na ponure dni. Dodatkowo powinno przynieść ulgę w zaparciach. Smakuje wybornie i co ważne ma naprawdę mało kalorii. 

Składniki: 5 czerwonych słokich papryk, 3 duże cebule, 6 dużych ząbków czosnku, 9 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, przyprawa słodka papryka, zioła prowansalskie (oregano, cząber, rozmaryn, bazylia, majeranek, tymianek ). 

Do garnka wlać 6 łyżek oliwy, wrzucić na to pokrojoną paprykę i dusić. Na reszcie oliwy podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, słodką paprykę w proszku i zioła prowansalskie (oregano, cząber, rozmaryn, bazylia, majeranek, tymianek), po czym wrzucić cebulę do duszącej się papryki, dusić aż pojawi się sos, a papryka będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy, sól. Na końcu do potrawy wcisnąć ząbki czosnku, chwilę poddusić i gotowe.

Jeśli chcesz nadać temu daniu bardziej antynowotworowy charakter to do duszącej się słodkiej papryki możesz dodać odrobinę ostrej papryczki chili ( zacznij od jednej malutkiej kilkucentymetrowej ) a do przypraw podduszanych na oliwie dorzuć kurkumę. Osoby chore na nowotwór (raka) lub zagrożone tą chorobą powinny wdrożyć do swojego menu zarówno kapsaicyne z papryki jak i kurkuminę z kurkumy.

Alergicy i osoby z chorobami autoimmunologicznymi powinny bardzo uważnie sprawdzić samopoczucie po spożyciu tej potrawy. Wzdęcia, brak energii, senność mogą być objawem złej tolerancji na paprykę.