Stosuj codziennie jeśli masz ból mięśni i czujesz sztywność i ból w stawach, często jest Ci zimno, masz suchą skórę, czujesz zmęczenie i nadmiar stresu, cierpisz na fibromialgię. Jest to omasta idealna dla osób mającysh wysoki cholesterol, cukier, problemy z krążeniem, problemy z ciśnieniem, a także uwaga bardzo pomocna w chorobach autoimmunologicznych ( np. niedoczynność tarczycy hashimoto, toczeń, rzs, reumatyzm, astma, łuszczyca, niedoczynnośc nadnerczy, choroba Addisona, łuszczyca, bielactwo, SM, cukrzyca, miastenia, choroba Parkinsona i itp. ). Również jeśli masz różnego rodzaju wypryski i zaskórniki warto wdrożyć do codziennego menu naszą omastę. Jeśli cierpisz na syndrom przewleklego zmęczenia czy wypalenia zawodowego, masz przedwcześnie siwe włosy to jest to również coś dla Ciebie. Omasta ta bardzo polecana jest na zimę zamiast masła, smalcu, margaryny, śmietany czy majonezu, który najczęściej robiony jest z oleju sojowego. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej oraz niskocholesterolowej. Mimo kalorii również bardzo polecana osobom na diecie odchudzającej.
Składniki:
1 szlanka oliwy z oliwek, 1/4 szklanki oleju lnianego, zioła prowansalskie z gotowej mieszanki ( oregano, cząber, rozmaryn, bazylia, majeranek, tymianek ), 10 ząbków czosnku, sól, opcjonalnie sok jabłkowy lub kilka kropel cytryny.
Wlewamy oleje do jednego naczynia, wyciskamy do olejów czosnek, dodajemy sól i roztarte z dłoniach lub moździeżu zioła prowansalskie. Zioła mogą być również swieże, wtedy trzeba je drobniutko posiekać przed dodaniem. Do całości można dodać sok jabłkowy wtedy smak omasty będzie bardziej winny. Wstawiona na kilka godzin do lodówki ma jeszcze lepszy smak.
Podajemy do pieczywa, pierożkow i makaronów, ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw i oczywiście surówek i sałatek oraz serów i ryb. Omasta z samej oliwy z oliwek z czosnkiem i ziołami to jeden z sekretów zdrowia i urody diety śródziemnomorskiej.
zioła…w jakich proporcjach?
na taka ilosc jak w opisie powyzej to czubata lyzeczka ziol prowansalskich :)
A ile to może stać w lodówce?
U mnie dlugo nie postoi bo wszyscy wcinaja;p ale mysle ze spokojnie kilka tygodni :) + omaste najlepiej przechowywac w pojemniku przez, ktore nie przechodzi swiatlo, wtedy bedzie najdluzej swierza.
ostatni raz jadlam omaste na urlopie w hiszpanii, bardzo mi smakowala a totalnie o niej zapomnialam. nie wiedzialam ze ma tyle wlasciwosci leczniczych :o bardzo dziekuje za przepis !