Jeśli często odczuwasz nieprzyjemne napięcie mięśni zwłaszcza wzdłuż kręgosłupa i szyi ten sos jest dla Ciebie do codziennego stosowania zamiast majonezu czy masła. Dzięki zawartości orzechów nerkowych sos ma sporą zawartość białka. Czynnikiem silnie relaksującym jest tutaj oliwa z oliwek, która koniecznie musi być z pierwszego tłoczenia na zimno. Wyciąg z pestek i liści oliwnych znany jest w łagodzeniu napięć mięśniowych w dolegliwościach takich jak urazy kręgosłupa, fibromialgia czy przewlekły stres. Jest też wspaniałym uzupełnieniem diety osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne takie jak niedoczynność tarczycy hashimoto, astma, RZS, niedoczynność nadnerczy choroba Addisona itp. Idealny po treningu. Dość szybko zauważalnymi efektami regularnego stosowania tego sosu jest przyjemne uczucie relaksacji, wyraźnie zmniejszone napięcie mięśni, ich rozluźnienie może nawet złagodzić dolegliwości bólowe. Dodatkowo wspaniale nawilża suchą skórę.
Składniki:
200g orzechów nerkowych ( lub 200g ziaren ze słonecznika namoczonych uprzedniego dnia w lodówce ), kilka ząbków czosnku, woda, oliwa z oliwek w ilości ok. ćwierć litra (250ml), pęczek bazylii, sól.
Orzechy lub namoczone ziarno słonecznika wrzucić do blendera, wlać niewielką ilość wody (ważne aby nie za dużo ale wystarczająco aby orzechy dobrze się zmiksowały na konsystencję majonezu ), następnie miksujemy dokładnie, dalej miksując dodajemy powoli oliwę z oliwek, która powinna być zestalona w lodówce, następnie do miksującego się sosu wrzucamy czosnek, bazylię i sól i bardzo krótko miksujemy po czym sos wyłączamy i wstawiamy do lodówki.
Aby zrównoważyć ilość kwasów omega-6 do ilości omega- 3 do sosu można dodać niewielką ilość świeżego i trzymanego w ciemnym opakowaniu w lodówce oleju lnianego. Trzeba to jednak robić bardzo ostrożnie bo zbyt duża ilość oleju lnianego nie każdemu będzie odpowiadała smakowo.
Tak przygotowany sos relaksujący stosujemy zamiast masła i majonezu, możemy podać go razem z ziemniakami, ryżem lub kaszą jaglaną, dodać do sałatki, posmarować ulubione pieczywo, jest idealny do warzyw gotowanych na parze, np. kalafiora. Sos oliwny ma wyborny aromatyczny smak przypominający włoskie pesto jednak biorąc pod uwagę konsystencję to wyborny majonez z oliwy z oliwek. Warto zastąpić nim zwykły majonez, który niestety najczęściej jest wyrabiany z oleju sojowego, o czym mało kto ma świadomość bo na etykietach podających skład majonezów jest podany jedynie olej roślinny.
Zobacz również:
Bioexpand – ubranie biomagnetyczne,
które chroni i działa jak biozasilacz!
zrobilam, swietny przepis. dip mozna traktowac jako zdrowy zamiennik dla majonezu, swietny do kanapek, salatek sosow itd. a na dodatek zdrowy, polecam sprobowac :)
dzięki za ciekawy wpis
wciągnąłem się w wpisika