Racuchy bezglutenowe

Racuchy bezglutenowe można przyrządzać na słono i […]

Racuchy bezglutenowe można przyrządzać na słono i na słodko. Są smaczne nawet bez dodatków typu cukier czy sól. Racuchy powinny być wybornie chrupkie. Można je użyć do deserów oraz do dań obiadowych jak również ze smakiem schrupać solo. Idealne dla osób na diecie bezglutenowej, pozbawionych siły i energii, z osłabionymi nadnerczami, z niskim libido, w niedoczynności tarczycy, w hashimoto, dla osób aktywnie uprawiających sport, wegetarian, na syndrom przewlekłego zmęczenia, przy osłabieniu jędrności ciała u kobiet.

Składniki: 2 łyżki mąki kukurydzianej, dwie łyżki mąki ryżowej i dwie łyżki mąki ziemniaczanej,

do wersji słodkiej cukier biały lub cukier trzcinowy ewentualnie miód, do wersji słonej sól,

olej, np. winogronowy,

woda

Wykonanie: do mąki dodajemy tyle wody aby powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego oraz ewentualnie sól lub cukier, mieszamy. Gotowe ciasto smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju wylewając na patelnię małe placki dużą łyżką stołową. Podsmażamy z obu stron.