Zupa pomidorowa plus papryka i mleko migdałowe

Oto receptura na nieziemsko pyszną zupę pomidorową. […]

IMG_8603

Oto receptura na nieziemsko pyszną zupę pomidorową. Swój smak zawdzięcza ona dodatkowi papryki, mleka migdałowego i słodyczy z miodu lub ciemnego cukru. 

Składniki: koncentrat pomidorowy, natka pietruszki pęczek, trzy duże marchewki, cebula, miód wielokwiatowy lub akacjowy lub cukier ciemny, 1 duża papryka, mleko migdałowe, sól, pieprz, olej, ewentualnie odrobina korzenia selera do smaku.

Paprykę, marchew i seler kroimy i wrzucamy na gotującą się wodę. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy solidnie na oleju. Jeśli decydujemy się na wersję z ziemniakami to po dziesięciu minutach gotowania wrzucamy pokrojone ziemniaki, jeśli wybieramy kukurydzę to może to być świeża okrojona z kolby lub z puszki lub mrożona i dodajemy ją po dwudziestu minutach gotowania. Na koniec do zupy wrzucamy natkę, cebulę, koncentrat. Zdjętą z ognia zupę doprawiamy solą, pieprzem, miodem lub cukrem oraz mlekiem migdałowym.

Zupę można ugotować również na kaczce lub kurczaku jednak my polecamy przede wszystkim wersję wegetariańską.

Do zupy można dodać ziemniaki lub kukurydzę albo podawać z makaronem lub ryżem oddzielnie ugotowanymi. Również wersja z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami smakuje wybornie.

Z cyklu przepisy wegetariańskie, kuchnia wegetariańska, wegetarianizm, weganizm, kuchnia wegańska, przepisy wegańskie.

Przepis opracowany dzięki wsparciu firmy AGWAYA http://agwaya.com/