Mleko migdałowe

Mleko migdałowe to wyborny napój, dodatek do […]

Mleko migdałowe, jak zrobić, migdały, potrawy z migdałówMleko migdałowe to wyborny napój, dodatek do wegetariańskich szejków, zabielacz do kawy, zamiennik śmietany oraz mleka zwierzęcego w potrawach. Jak zrobić mleko migdałowe?

-30 dkg migdałów obranych (obieramy migdały z łatwością po obgotowaniu ich przez 5 min.w wodzie)
-opcjonalnie kilka łyżeczek cukru,
-1,5 litra ciepłej wody

Całość dokładnie zmiksować w blenderze, a następnie odcedzić przez najdrobniejsze sito lub cienkie płótno bawełniane/lniane
Wytłoki po odcedzeniu można zużyć do racuchów migdałowych lub ciasteczek lub ugotować na nich płatki owsiane lub kasze jaglaną.

Z cyklu przepisy wegetariańskie, kuchnia wegetariańska, wegetarianizm, weganizm, kuchnia wegańska, przepisy wegańskie.