Żurawina odchudzający eliksir młodości

Żurawina to owoc odkrywany na nowo. Jej […]


Żurawina to owoc odkrywany na nowo. Jej niezwykłe właściwości sprawiają, że w sklepach pojawia się coraz więcej produktów żurawinowych, a nawet kremy, pasty do zębów czy suplementy diety. 

Żurawina pochodzi z terenów Ameryki Północnej. Jej owoce były używane do różnych celów, zarówno jako środek leczniczy, ale także przedłużający trwałość innych produktów np. mięsa. Żurawina zawiera też sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców. W lodówce przechowasz ją sześć tygodni, a w zamrażalniku nawet rok.

1. Działanie lecznicze na układ moczowy – naturalne remedium na zakażenia układu moczowego. Ochronne działanie soku żurawinowego wynika z:

  • zakwaszaniu moczu,
  • zawartości w nim kwasu hipuronowego, który ma działanie antybakteryjne,
  • zawartości składników utrudniających przyleganie bakterii Esherichia coli (E.coli) do ścian układu moczowego – przyleganie to powoduje powstanie infekcji.

2. Działanie profilaktyczne

Ostatnie badania wykazały także, że substancje zawarte w owocach żurawiny:

  • mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy oraz jamę ustną,
    Zdolność owoców żurawiny do ograniczania przylegania bakterii została potwierdzona także w przypadku innych bakterii niż E.coli. Stwierdzono również, że owoce te mają właściwości probiotyczne – wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej podczas gdy niszczą szkodliwe bakterie. Wykazano też, że owoce żurawiny zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej, odkażają jamę ustną, zapobiegają powstawaniu próchnicy i odkładaniu się kamienia nazębnego.
  • wspomagają skuteczność leczenia zakażeniem Helicobacter pylori (H. pylori),
    Picie soku z żurawiny w znaczący sposób wspomaga niszczenie bakterii H. pylori, głównych winowajców choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Antybiotykoterapia w  tym przypadku, jest skuteczniejsza jeśli dodatkowo podczas niej wypija się sok z żurawiny.
  • zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych,
    Owoce żurawiny zawierają kwas chinowy. Jest on szczególny ponieważ w postaci niezmienionej zostaje wydalany z naszego organizmu wraz z moczem. Jego obecność sprawia, że mocz ma lekko kwaśny odczyn, co zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki. Tym samym chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych.
  • obniżają stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL,
    Jak wiadomo niskie stężeni cholesterolu HDL jest znanym czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo naczyniowego. Stwierdzono, że regularne wypijanie soku z żurawiny podwyższa poziom HDL. Badania wykazały, że antyoksydanty zawarte w owocach żurawiny zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, szczególnie dotyczy to mężczyzn.
  • pomagają w zdrowieniu po zawale,
    Badacze uważają, że sok z żurawiny co prawda nie zapobiega występowaniu zawałom, jednak może zmniejszać jego rozległość, a więc jego konsekwencje zdrowotne.
  • zapobiegają nowotworom,
    Badania w tym kierunku są jeszcze mało zaawansowane, jednak ich wyniki są dość obiecujące. To działanie wynika z dużej zawartości substancji antyoksydacyjnych w owocach żurawiny.
  • zwalczają wirusa opryszczki (typ HSV-2), przyczyniającego się do powstania opryszczki narządów płciowych,
    Zostało to udowodnione na razie w badaniach laboratoryjnych, jednak jest nadzieja, że badania z udziałem ludzi to potwierdzą. Mechanizm działania jest podobny do tego w przypadku zapobiegania zakażeniom układu moczowego. Utrudniają one wirusowi penetracje i przyleganie do tkanek.
  • działają odmładzająco i liftingująco na skórę oraz wspomagają odchudzanie. W gabinetach kosmetycznych można poddać się zabiegom pielęgnacyjno – odżywczym na bazie żurawiny, skierowanym przede wszystkim do kobiet dojrzałych lub tych o przesuszonej, ziemistej cerze. Żurawina stanowi również składnik wielu kremów, masek i żelów o działaniu liftingującym. Regularne spożywanie żurawiny lub preparatów na jej bazie ma również lekkie działanie odchudzające.
  • działają przeciwdrobnoustrojowo. Bioaktywne składniki soku żurawinowego mogą znaleźć zastosowanie także w chorobach wywoływanych przez grzyby.  Sok z żurawiny hamował wzrost badanych grzybów (oprócz Candida albicans).
    Wynikami badań naukowych zostało potwierdzone również działanie bakteriobójcze, także w stosunku do bakterii patogennych w żywności. W badaniach udowodniono bardzo szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego soku z żurawin. Do testu wykorzystano następujące szczepy bakterii: Escherichia coliStaphylococcus aureusPseudomonas aeruginosaEnterocooccus faecalisKlebsiella pneumoniaeProteus mirabilisSalmonella enteritidis. Sok z żurawiny w różnym stopniu wykazał działanie hamujące na wszystkie spośród badanych drobnoustrojów. Powyższe wyniki dają nadzieję na wykorzystanie związków bioaktywnych żurawiny jako naturalnych konserwantów żywności.

3. Inne właściwości

Cudowne właściwości żurawiny mają zbawienne działanie dla naszych komórek mózgowych. Lekarze zapewniają, że roślina pozytywnie wpływa na spowolnienie procesu starzenia i obumierania szarych komórek, a tym samym wydatnie obniża ryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona. Okazało się też, że picie soku żurawinowego leczy jaskrę, a obecność witaminy P przynosi ulgę kobietom przechodzącym menopauzę, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienienia skórne. Z medycyny ludowej znane są również właściwości przeciwgorączkowe, chłodzące, zmniejszające wydzielanie żółci, przeczyszczające, konserwujące i lekko ściągające żurawiny.

4. Przeciwwskazania

Żurawina zawiera  szczawiany. Jeśli szczawiany występują w zbyt dużej koncentracji wykazują tendencje do krystalizacji. Dlatego też osoby z istniejącymi już i nieleczonymi kamieniami nerkowymi powinny unikać produktów zawierających tę substancję. Poza tym szczawiany utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia. Z tego względu spożywanie żurawiny nie jest wskazane dla osób z osteoporoząPo drugie żurawiny powinny unikać osoby przyjmujące leki zawierające warfarynę. Jest to lek o działaniu przeciwzakrzepowym Substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu, co wzmaga jej działanie i może przyczyniać się do wystąpienia krwotoków.

W kuchni polskiej żurawinę spożywa się w postaci soków, dżemów, konfitur, suszonych owoców, świeżych owoców, nalewek oraz mrożoną.