Kukurydza – przywracamy jej godne miejsce wśród roślin leczniczych!

kukurydzaW dobie powszechnie krążących oskarżeń, że kukurydza to samo GMO, pragniemy odrobinę odkłamać ten „nie elegancki” atak na tą niezwykle cenną zwłaszcza dla kobiet roślinę. Nie wszystkie odmiany kukurydzy są modyfikowane genetycznie. Kukurydza jak żadne inne powszechnie znane warzywo daje zwłaszcza kobietom energię i siłę do życia i pod tym względem nie ma sobie równych.

Zanim wrzucimy ją na stałe do jadłospisu należy zrobić test, polegający na jedzeniu tylko kukurydzy i sprawdzeniu czy dobrze się czujemy bo zdarzają się przypadki uczuleń. Nigdy jednak nie powinniśmy spożywać jej więcej niż 3-4 łyżki dziennie gdyż w większych ilościach może niekorzystnie wpływać na intelekt i powodować agresję. Być może właśnie z tych powodów wszelkie środowiska antykobiece prowadzą nagonkę na to właśnie warzywo. Kukurydza nie jest polecana mężczyznom zagrożonym prostatą i tym o mocnym zaroście na twarzy i ciele, natomiast znamiona kukurydzy są przy problemach z prostatą bardzo wskazane. Należy tu zaznaczyć, że ze względów leczniczych bardziej cenione są znamiona kukurydzy.

Wyciągi ze znamion kukurydzy: – obniżają napięcie mięśni gładkich dróg moczowych. Wprawdzie tylko nieznacznie pobudzają wydalanie moczu, ale wyraźnie zwiększają ilość usuwanych tą drogą moczanów, fosforanów i szczawianów. Wykazują również swoiste działanie przeciwzapalne na drogi moczowe, a zwłaszcza na pęcherz.Ponadto wywierają korzystny wpływ na wątrobę i zwiększają nieznacznie wytwarzanie żółci. Zmniejszają przy tym napięcie mięśni gładkich dróg żółciowych, dzięki czemu ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy. Obserwuje się często niewielki spadek podwyższonego ciśnienia krwi, który można przypisać skojarzonemu działaniu moczopędnemu oraz przeciwskurczowemu znamion kukurydzy. Stwierdza się również nieznaczne zwiększenie krzepliwości krwi.

Lecznicze działanie znamion kukurydzy:
– sprawdzony lek moczopędny
– nieszkodliwy i skuteczny lek redukujący masę ciała oraz otyłość
– w problemach narządów moczowych (kamica, puchlina osierdzia, obrzękach)
– zapalenie nerek
– zapalenie błony śluzowej pęcherza moczowego
– reumatyzm
– moczenie nocne
– kolka nerkowa

 

Znamiona kukurydzy stosuje się przede wszystkim jako lek moczopędny oraz w pewnym stopniu przeciwzapalny i rozkurczowy w przypadku trudności w oddawaniu moczu. Ponadto w zapaleniu miedniczek nerkowych i pęcherza oraz w obrzękach wywołanych niewydolnością krążenia i nerek. Pomocniczo stosowane są w kamicy moczanowej i fosforanowej, białkomoczu, skazie moczanowej oraz chorobie reumatycznej.

Podaje się je również jako lek żółciopędny w zastoju żółci i pomocniczo w zapaleniu wątroby oraz kamicy żółciowej. Czasem wykorzystuje się je jako lek wspomagający w początkowych stanach cukrzycy, otyłości oraz skłonności do krwawień na skutek obniżonej krzepliwości krwi.

Olej z kukurydzy jest zalecany profilaktycznie i leczniczo przy miażdżycy tętnic, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi.

Wg niektórych źródeł, kukurydza ma działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, być może dzięki zawartości inhibitorów proteazy. Ma zdolność podnoszenia poziomu estrogenów i testosteronu. Ale ziarno kukurydzy jest też często przyczyną nietolerancji pokarmowej, która ma jakiś związek z objawami choroby reumatycznej, nadpobudliwością jelita grubego czy migrenami.

Odwar ze znamion działa korzystnie na wątrobę i drogi żółciowe, leczy stany zapalne dróg moczowych, cukrzycę i reguluje miesiączkowanie. Płatki z nasion kukurydzianych obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają korzystnie w schorzeniach wątroby i układu nerwowego (depresje). Kukurydza zawiera substancje chemiczne zapobiegające powstawaniu nowotworów, obniża ryzyko chorób serca i próchnicy.

Kukurydza – silny antyoksydant

Ziarna kukurydzy są źródłem witamin z grupy B, oprócz tego zawierają trochę fosforu oraz żelaza. Szczególną wartość odżywczą kukurydzy przypisuje się obecności potasu oraz przeciwutleniaczy, jak witamina E czy selen. Jest to zestaw wyjątkowy, gdyż selen ułatwia wchłanianie i wzmaga działanie witaminy E.

Selen wraz z witaminą E i beta-karotenem broni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększa odporność i przedłuża młodość. Ma dwa silne antyoksydanty należące do karotenoidów: luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem.

Należy pamiętać, że zawartość selenu i innych składników kukurydzy uzależnione są od jej odmiany i warunków klimatycznych, w jakich rośnie.

Surowiec leczniczy

Elementem leczniczym kukurydzy są jej wąsy tzw. „znamię kukurydzy”. Szczególnie widoczne są one w czasie kwitnienia gdy spomiędzy liści okrywających kwiatostan zwisają nitkowate szyjki słupka zakończone właśnie znamionami. Czas kwitnienia to przedział pomiędzy czerwcem a sierpniem. Aby zebrać surowiec należy odciąć szyjki słupka jeszcze przed zapyleniem i szybko wysuszyć w cieniu. W taki oto sposób uzyskiwany jest surowiec leczniczy zwany znamionami kukurydzy. Warto wiedzieć, że nieprawidłowo wysuszony surowiec traci właściwości moczopędne, a nabiera działanie przeczyszczające.

Co zatem oprócz smacznego posiłku możemy zyskać jedząc kukurydzę??

  • Za sprawą selenu zmniejsza się ryzyko zachorowań na nowotwory. Dostarczając organizmowi nawet niewielkie dawki tego pierwiastka dziennie chronimy nasz organizm przed wieloma chorobami nowotworowymi. Zdaniem naukowców, selen, zwłaszcza w połączeniu z witaminą E, zapobiega aż 10 typom nowotworów, wśród nich tym najczęściej występującym, tj. piersi, płuc, odbytu, prostaty. Selen ponadto chroni przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Reguluje również pracę tarczycy.
  • Działanie witaminy E zawartej w kukurydzy pozwala przedłużyć młodość. Witamina E, czyli znany przeciwutleniacz, zapobiega powstawaniu zmarszczek, dzięki czemu pomaga w zachowaniu jędrnej skóry.
  • Wzmacnia serce za sprawą potasu. Badania wykazały, że osoby których posiłki zawierają duże ilości tego pierwiastka, mają niższe ciśnienie krwi, prawidłowy rytm serca, mniejsze jest też ryzyko udaru mózgu.

Kukurydza w medycynie ludowej

Na Kaukazie i Ukrainie stosuje się odwar ze znamion kukurydzy w schorzeniach wątroby oraz jako środek tamujący krwawienia w chorobach kobiecych. Używa się go również przy długotrwałych obrzękach oraz jako środek uspokajający.
W bułgarskiej medycynie ludowej znamiona kukurydzy są zalecane na osłabienie apetytu. Stosuje sie je także przy występowaniu kolki nerkowej, przy puchlinie wodnej, przy cukrzycy i przeciw tasiemcom. W kulturze ludowej wierzono, że kukurydza zwiększa popęd płciowy, jest więc doskonałym afrodyzjakiem!

Ciekawostką jest, że produkowany z kukurydzy etanol jest bazą burbonu – zawartość kukurydzy w tej amerykańskiej whiskey to co najmniej 51%.