Będzie mniej chemii w żywności? Producenci rezygnują z glutaminianu sodu – Gazeta Prawna

W imię walki z „chemią w żywności” coraz więcej producentów żywności skłania się do wycofywania lub ograniczania użycia glutaminianu sodu, popularnego wzmacniacza smaku – informuje „Puls Biznesu”

„Z przeprowadzonych przez naszą firmę badań konsumenckich dotyczących mieszanek przypraw wynika, że Polacy chcą je kupować, pod warunkiem że będą naturalne i zdrowe, bez glutaminianu sodu i innych sztucznych dodatków. W niedługim czasie zamierzamy zrezygnować z używania glutaminianu sodu we wszystkich produktach oferowanych konsumentom w handlu detalicznym” – zapowiada Cezary Tąder, dyrektor generalny Kotanyi Polska. W podobnym kierunku poszło więcej firm.

Czytaj więcej >> Będzie mniej chemii w żywności? Producenci rezygnują z glutaminianu sodu – Po godzinach – Gazeta Prawna – partner pracodawcy, narzędzie specjalisty.